Jakie miejsca muszą być poddawane dezynfekcji?

/
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Regularne czyszczenie odgrywa istotną rolę w ograniczaniu przenoszenia wielu chorób, w tym COVID-19. Zmniejszenie bałaganu i usunięcie trudnych do umycia przedmiotów może ułatwić ogóle czyszczenie. Zwiększ jego częstotliwość, używając standardowych środków czyszczących, takich jak detergenty i wybielacze, zwracając uwagę na wszystkie powierzchnie, ale szczególnie te, które są często dotykane, takie jak klamki drzwi, włączniki światła, powierzchnie robocze, piloty i urządzenia elektroniczne.

Niezależnie od tego, czy są to stacje diagnostyczne w gabinetach specjalistycznych, czy blat w kuchni w biurze, zawsze trzeba zadbać o prawidłową dezynfekcję.

Często dotykane powierzchnie należy przecierać co najmniej dwa razy dziennie, a jedno z nich powinno mieć miejsce na początku lub na końcu dnia roboczego. Czyszczenie powinno być częstsze w zależności od liczby osób korzystających z pomieszczenia, tego, czy wchodzą i wychodzą z pomieszczenia oraz dostępu do urządzeń do mycia i dezynfekcji rąk. Czyszczenie często dotykanych powierzchni jest szczególnie ważne w łazienkach i kuchniach komunalnych. W miejscach publicznych najlepiej sprawdzą się usługi dezynfekcji.

Podczas czyszczenia powierzchni nie jest konieczne noszenie środków ochrony indywidualnej (ŚOI) lub odzieży ponad to, co zwykle jest używane.

Pranie

Przedmioty należy prać zgodnie z instrukcjami producenta. Nie ma dodatkowych wymagań dotyczących prania ponad to, co normalnie byłoby wykonywane.

Kuchnie i stołówki komunalne

Jest bardzo mało prawdopodobne, aby COVID-19 był przenoszony przez żywność. Jednak w ramach dobrej praktyki higienicznej każdy, kto ma do czynienia z żywnością, powinien często myć ręce wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund, zanim zacznie jeść lub przyrządzać jedzenie. Nie należy dzielić się naczyniami i sztućcami. Regularnie czyść często dotykane powierzchnie.

Często dużo osób znajduje się w pomieszczeniach, takich jak biura do wynajęcia Warszawa, jako stolica, jest przykładem, gdzie w szczególności znajduje się dużo osób, zatrudnionych właśnie w biurach. Dlatego też rygor sanitarny powinien być tutaj zwiększony.

Przedsiębiorstwa sektora spożywczego powinny nadal przestrzegać wytycznych dotyczących dobrych praktyk higienicznych w przygotowywaniu żywności, procesach analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli oraz praktykach zapobiegawczych.

pracownicy w biurze typu open space
Photo by David Mark, from: Pixabay.com

Łazienki

Regularnie czyść często dotykane powierzchnie. Upewnij się, że dostępne są odpowiednie urządzenia do mycia rąk, w tym bieżąca woda, mydło w płynie i ręczniki papierowe lub suszarki do rąk. Jeśli używane są ręczniki, powinny być one przeznaczone do indywidualnego użytku i wyprane zgodnie z instrukcją prania.

Odpady

Odpadów nie trzeba segregować, chyba że osoba w danym miejscu wykazuje objawy lub wyniki testu na obecność COVID-19. Rutynowe odpady należy usuwać w normalny sposób, umieszczając wszystkie zużyte ściereczki lub chusteczki w koszach na śmieci. Nie musisz wkładać ich do dodatkowej torby ani przechowywać przez jakiś czas przed wyrzuceniem.

Czyszczenie i dezynfekcja

Miejsca publiczne, przez które przeszła osoba z objawami i spędzała minimalny czas, ale które nie są w widoczny sposób zanieczyszczone płynami ustrojowymi, takie jak korytarze, można dokładnie wyczyścić w normalny sposób.

Wszystkie powierzchnie, z którymi styka się osoba objawowa, powinny zostać wyczyszczone i zdezynfekowane, w tym wszystkie potencjalnie zanieczyszczone i często dotykane obszary, takie jak łazienki, klamki, telefony, poręcze w korytarzach i klatkach schodowych.

dezynfekcja telefonu
Photo by Myriams-Fotos from Pixabay.com

Do czyszczenia wszystkich twardych powierzchni, podłóg, krzeseł, klamek drzwi i armatury sanitarnej używaj jednorazowych ściereczek lub rolki papieru i jednorazowych końcówek mopa. Unikaj mieszania środków czyszczących, ponieważ może to powodować tworzenie toksycznych oparów. Podczas czyszczenia należy unikać rozpryskiwania.

Wszelkie użyte ściereczki i nasadki do mopa należy wyrzucić i włożyć do worków na śmieci.

Jeśli przedmioty nie mogą być wyczyszczone detergentami lub wyprane, na przykład meble tapicerowane i materace, należy zastosować czyszczenie parą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Targi gastronomiczno-hotelarskie EuroGastro / WorldHotel już we wrześniu
/
Targi gastronomiczno-hotelarskie EuroGastro / WorldHotel już we wrześniu
Targi EuroGastro i WorldHotel to najważniejsze w Polsce wydarzenie gastronomiczno-hotelarskie. Targi są skierowane do wszystkich pracujących w branży hotelarskiej, chcących poszerzyć swoją wiedzę i zyskać nowe znajomości.
Organizacja domu za pomocą nowoczesnych pojemników i akcesoriów
/
Organizacja domu za pomocą nowoczesnych pojemników i akcesoriów
Odkryj, jak nowoczesne pojemniki i akcesoria mogą zrewolucjonizować organizację twojego domu. Dowiedz się, jakie będą najlepsze dla ciebie i jak z nich korzystać, aby osiągnąć harmonię i porządek.
Jak wybrać dach?
/
Jak wybrać dach?
W poniższym artykule przedstawione zostaną rodzaje pokryć dachów i informacje, kiedy na jaki się zdecydować.