Niezbędne sprzęty dla gastronomii

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Profesjonalne wyposażenie zakładu gastronomicznego przekłada się na szybkie i sprawne przygotowywanie potraw. Przeczytaj, w jakie sprzęty warto zainwestować, jeśli planujesz otwarcie lokalu gastronomicznego.

Należy pamiętać o tym, że urządzenia gastronomiczne powinny zostać dobrane do specyfiki dań podawanych w lokalu, tak aby przygotowywanie posiłków było efektywne, bezpieczne i zajmowało mniej czasu. Sprzęty należy dopasować do indywidualnych potrzeb, rozmiarów pomieszczenia, a także przemyśleć rodzaj ich zasilania. Wyposażenie kuchni restauracyjnej powinno obejmować również zastawę stołową dla gości, trwałe naczynia do gotowania, meble gastronomiczne oraz funkcjonalne akcesoria kuchenne.

Naczynia do przygotowywania posiłków

Większość naczyń przeznaczonych do gotowania różni się od siebie pojemnością, wytrzymałością oraz materiałem wykorzystanym do produkcji. W lokalu gastronomicznym nie warto oszczędzać na jakości naczyń, które będą przecież używane niemal codziennie. Duże znaczenie mają zwłaszcza patelnie i garnki. Szczególnie polecane do kuchni restauracyjnej są garnki żeliwne, które charakteryzują się dużą wytrzymałością oraz odpornością na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Naczynia żeliwne wysokiej jakości można stosować do gotowania na kuchence gazowej lub indukcyjnej, a także wkładać je do piekarnika, co ułatwia przygotowanie różnorodnych potraw. Warto wybrać naczynia od zaufanych producentów, które nawet po wielu latach użytkowania będą pozwalać na przygotowanie smacznych i zdrowych dań.

Zastawa stołowa

Profesjonalna restauracja powinna zadbać także o estetykę zastawy stołowej. Posiłki serwowane w staranny, elegancki sposób wydają się bardziej wykwintne, lepiej smakują i świadczą o prestiżu restauracji. Warto zainwestować w profesjonalne wyposażenie gastronomii, które będzie zarówno funkcjonalne, jak i estetyczne, aby goście mogli czerpać przyjemność z wizyty w lokalu i chętnie do niego wracali. Wysokiej jakości zastawa stołowa powinna wpisywać się w profil lokalu gastronomicznego, być wykonana z materiałów wysokiej jakości oraz charakteryzować się odpornością na obtłuczenia i środki chemiczne zawarte w płynach do maszynowego mycia naczyń.

Meble gastronomiczne

W dobrym lokalu gastronomicznym powinno znaleźć się wyposażenie, które przedłuży trwałość żywności, ułatwi przygotowanie dań, a także pozwoli skrócić czas oczekiwania gości na podanie posiłku. Podstawą jest wykwalifikowany personel oraz świetnie zorganizowana kuchnia. Ergonomiczne stanowiska pracy, stoły robocze oraz regały na sprzęt ze stali nierdzewnej pozwolą Ci dobrze zorganizować pracę nawet w chwilach największego ruchu w restauracji.

Pojemna zmywarka 

W czyszczeniu naczyń w profesjonalnym zapleczu gastronomicznym ważne są: oszczędność czasu, funkcjonalność i dokładność. Pojemna zmywarko-wyparzarka to konieczność dla utrzymania w czystości zastawy stołowej, patelni czy garnków w dużym lokalu gastronomicznym.

Fot.: Dinesh Ramaswamy/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Okres wypowiedzenia wynajmu lokalu przy umowie na czas określony
/
Okres wypowiedzenia wynajmu lokalu przy umowie na czas określony
Gdzie znajdziemy okres wypowiedzenia najmu przy umowie na czas określony oraz w jakich wypadkach umowa ta może zostać zerwana natychmiast? Sprawdź!
Jak wybrać odpowiednie rolety – poradnik zakupowy
/
Jak wybrać odpowiednie rolety – poradnik zakupowy
Planujesz zakup rolet, ale nie wiesz, jak dopasować model do aranżacji? Podpowiedzi znajdziesz w naszym poradniku zakupowym.
Zamiast hotelu Cracovia Residence powstał biurowiec
/
Zamiast hotelu Cracovia Residence powstał biurowiec
Miał być kameralny hotel Cracovia Residence a powstał biurowiec OmniOffice. O czym mowa? Dowiedz się więcej!