bar w hotelu

Artykuł sponsorowany

Wyposażenie hotelowego baru nie obejmuje jedynie szklanek i trunków. Trzeba zadbać o odpowiednie miejsca do przechowywania pożywienia i napojów, szkła oraz innych naczyń, a przede wszystkim należy zatroszczyć się o bezpieczeństwo barmana poprzez zastosowanie mat antypoślizgowych, czy wyposażenie baru w apteczkę itp.

Szkło

Przedstawiciele sprzedaży napojów czy trunków oferują czasami bezpłatne szklanki oraz inne artykuły barowe jako upominki reklamowe. Może to być bardzo pomocne, gdy dopiero zaczynasz.

Musisz określić liczbę i rodzaj naczyń/szkła, w które wyposażysz swój bar w restauracji. Powinny one obejmować kieliszki do wina, jiggery, kieliszki do shotów, kieliszki pilzneńskie, kufle, kieliszki do szampana, kieliszki do martini, kieliszki do brandy i kieliszki highball. Ponownie, to ile z nich będzie Ci potrzebne zależy od przewidywanej klienteli.

kieliszki na barze
Photo LicorBeirao from Pixabay.com

Lodówki

Szukaj lodówek i chłodziarek energooszczędnych. Te modele zużywają do 45 procent mniej energii niż większość innych urządzeń, dzięki czemu zaoszczędzisz pieniądze na rachunku za prąd. Będziesz potrzebować przynajmniej chłodni, chłodziarki do wina i układu glikolowego. Jeśli będziesz oferować piwo z beczki, będziesz potrzebować miejsca do przechowywania beczek i kranów do piwa. Będzie Ci także potrzebny syfon do wody.

Inne meble i sprzęt

Możesz kupić wiele mniejszych i większych urządzeń w stanie używanym, bez zmartwień, że będzie on awaryjny. Oczywiście sprzęt jest już używany, a potem może być już tylko coraz bardziej zużyty, więc kupuj mądrze i uważaj na trefne urządzenia.

Upewnij się, że masz zlew pod barem, maszynę do lodu (w tym powinna znaleźć się kruszarka do lodu), pojemnik na lód i miarkę. Twój barman będzie potrzebował miejsca do mycia rąk i innych drobnych przedmiotów, a to wymaga zlewu. 

drink z lodem
Photo by StockSnap from Pixaba.com

Będziesz także potrzebował stojaków na szkło i przynajmniej blendera. Możesz również potrzebować maszyny do mrożonych napojów lub sprzętu takiego, jak warnik do wody, w zależności od klientów. Dodatkowo warto też mieć stylowe miski do  orzechów lub precli.

Sprawdź, czy podłoże, po którym będzie się poruszał barman jest bezpieczne i wygodne, gdy bar jest naprawdę zajęty. Będziesz potrzebować gumowych mat podłogowych, aby uniknąć poślizgów.

Elektronika i technologia

Potrzebujesz odpowiedniego systemu do przetwarzania codziennych transakcji. Powinien być idealnie zaprojektowany dla restauracji i barów. Zwróć uwagę, że systemy różnią się pod względem funkcji, z których nie wszystkie mogą być dostosowane do Twoich konkretnych potrzeb, więc upewnij się, że wybrany spełnia Twoje wymagania.

Decyzja o zakupie telewizji zależy od rodzaju restauracji. Ci, którzy odwiedzają wykwintną restaurację, mogą chcieć napić się w spokojnej atmosferze bez hałasu dobiegajcego z TV, co będzie kolidować z doznaniami kulinarnymi.

W obu przypadkach konieczne jest odpowiednie urządzenie do odtwarzania muzyki. Trochę dźwięku w tle pasującego do atmosfery będzie w sam raz. Nawet bary sportowe, w których nie ma w danym momencie transmisji meczu, umilają czas gościom, puszczając muzykę.

Małe przedmioty

Drobne przedmioty, które powinieneś mieć pod ręką to: serwetki koktajlowe, korkociągi, otwieracze do butelek, noże do obierania, deski do krojenia, podstawki pod szkło i ociekacze do naczyń. Pamiętaj również o zakupie środków czyszczących, takich jak dozownik mydła i środka odkażającego, dozownik ręczników papierowych i szmatki do czyszczenia.

noże
Photo by Pexels from Pixabay.com

Podsumowanie

Dobrze zaopatrzony bar to świetny sposób na zwiększenie zysków. Mieszanie napojów wymaga niewielkich kosztów, a alkohol ma bardzo długi okres przydatności do spożycia. Ponadto sprzedaż mocnych trunków może pomóc zrównoważyć marżę na droższych daniach w menu, takich jak świeże owoce morza i drogie kawałki wołowiny.

Zatrudnienie odpowiedniej osoby do pełnienia funkcji barmana jest również kluczem do sukcesu w prowadzeniu baru. Koniecznie sprawdź referencje i wybierz najlepszą możliwą osobę. W przeciwnym razie Twój dobrze zaopatrzony i wyposażony bar nie będzie opłacalny.

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.