Niezbędne sprzęty dla gastronomii

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Profesjonalne wyposażenie zakładu gastronomicznego przekłada się na szybkie i sprawne przygotowywanie potraw. Przeczytaj, w jakie sprzęty warto zainwestować, jeśli planujesz otwarcie lokalu gastronomicznego.

Należy pamiętać o tym, że urządzenia gastronomiczne powinny zostać dobrane do specyfiki dań podawanych w lokalu, tak aby przygotowywanie posiłków było efektywne, bezpieczne i zajmowało mniej czasu. Sprzęty należy dopasować do indywidualnych potrzeb, rozmiarów pomieszczenia, a także przemyśleć rodzaj ich zasilania. Wyposażenie kuchni restauracyjnej powinno obejmować również zastawę stołową dla gości, trwałe naczynia do gotowania, meble gastronomiczne oraz funkcjonalne akcesoria kuchenne.

Naczynia do przygotowywania posiłków

Większość naczyń przeznaczonych do gotowania różni się od siebie pojemnością, wytrzymałością oraz materiałem wykorzystanym do produkcji. W lokalu gastronomicznym nie warto oszczędzać na jakości naczyń, które będą przecież używane niemal codziennie. Duże znaczenie mają zwłaszcza patelnie i garnki. Szczególnie polecane do kuchni restauracyjnej są garnki żeliwne, które charakteryzują się dużą wytrzymałością oraz odpornością na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Naczynia żeliwne wysokiej jakości można stosować do gotowania na kuchence gazowej lub indukcyjnej, a także wkładać je do piekarnika, co ułatwia przygotowanie różnorodnych potraw. Warto wybrać naczynia od zaufanych producentów, które nawet po wielu latach użytkowania będą pozwalać na przygotowanie smacznych i zdrowych dań.

Zastawa stołowa

Profesjonalna restauracja powinna zadbać także o estetykę zastawy stołowej. Posiłki serwowane w staranny, elegancki sposób wydają się bardziej wykwintne, lepiej smakują i świadczą o prestiżu restauracji. Warto zainwestować w profesjonalne wyposażenie gastronomii, które będzie zarówno funkcjonalne, jak i estetyczne, aby goście mogli czerpać przyjemność z wizyty w lokalu i chętnie do niego wracali. Wysokiej jakości zastawa stołowa powinna wpisywać się w profil lokalu gastronomicznego, być wykonana z materiałów wysokiej jakości oraz charakteryzować się odpornością na obtłuczenia i środki chemiczne zawarte w płynach do maszynowego mycia naczyń.

Meble gastronomiczne

W dobrym lokalu gastronomicznym powinno znaleźć się wyposażenie, które przedłuży trwałość żywności, ułatwi przygotowanie dań, a także pozwoli skrócić czas oczekiwania gości na podanie posiłku. Podstawą jest wykwalifikowany personel oraz świetnie zorganizowana kuchnia. Ergonomiczne stanowiska pracy, stoły robocze oraz regały na sprzęt ze stali nierdzewnej pozwolą Ci dobrze zorganizować pracę nawet w chwilach największego ruchu w restauracji.

Pojemna zmywarka 

W czyszczeniu naczyń w profesjonalnym zapleczu gastronomicznym ważne są: oszczędność czasu, funkcjonalność i dokładność. Pojemna zmywarko-wyparzarka to konieczność dla utrzymania w czystości zastawy stołowej, patelni czy garnków w dużym lokalu gastronomicznym.

Fot.: Dinesh Ramaswamy/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Kostka brukowa. Rodzaje i przykłady aranżacji
/
Kostka brukowa. Rodzaje i przykłady aranżacji
Planujesz wykończyć przydomową nawierzchnię kostką brukową? Dowiedz się, jakie rodzaje kostki masz do wyboru oraz zobacz przykładowe aranżacje z jej wykorzystaniem.
Jak wybrać płytki, pasujące do wystroju Twojej nowoczesnej kuchni?
/
Jak wybrać płytki, pasujące do wystroju Twojej nowoczesnej kuchni?
Wybieraj skrupulatnie płytki do kuchni, uwzględniając styl, materiał i kolor. Dowiedz się więcej o najważniejszych aspektach, które pomogą Ci w podjęciu decyzji.
Jak wybrać fototapety na ścianę do salonu?
/
Jak wybrać fototapety na ścianę do salonu?
W tym artykule omówimy kilka istotnych czynników, które należy wziąć pod uwagę podczas wyboru fototapet na ścianę do salonu