Rodzaje grillów ogrodowych

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Sezon grillowy już za nami, jednak można już zacząć przygotowania na następny. Warto zacząć je od wyboru odpowiedniego grilla ogrodowego. Zobacz, jakie rodzaje znajdziesz w sklepach. 

Tradycyjny grill węglowy 

Grill ogrodowy ma bardzo dużo rodzajów. Jednym z najstarszych i najpopularniejszych jest grill węglowy. Składa się on z misy, która została wykonana z grubej blachy pokrytej ognioodporną farbą oraz rusztu ze stali nierdzewnej. Aby wytworzyć w nim ciepło, użyć musisz węgla drzewnego lub brykietu. Ponadto, by je rozpalić niezbędna będzie podpałka w formie stałej lub płynnej. Do jego zalety niewątpliwie należy zaliczyć jego różnorodność, ponieważ dzisiaj w sklepach zakupisz go w wielu kształtach oraz rozmiarach.

Grill węglowy jest także bardzo poręczy i bez problemu przeniesiesz go z miejsca na miejsce. Niewątpliwym autem jest jego cena, ponieważ w supermarketach jego koszta zaczynają się już od parunastu złotych. Te najtańsze jednak najpewniej posłużą ci tylko przez jeden sezon. Niedogodnościami, z którymi musisz się liczyć, używając tego grilla, to proces rozpalania, który zająć może ci sporo czasu. Konieczne będzie tutaj zaczekanie, aż podpałka dobrze się wypali, aby substancje chemiczne w niej zawarte nie dostały się do jedzenia. Może ci być także ciężko utrzymać odpowiednią temperaturę paleniska, dlatego lepiej zdecydować się na model z pokrywką, która spowoduje, że węgiel nie zapali się, tylko będzie się żarzył. Sprawi to, że potrawy będą przyrządzać się szybciej i będą bardziej soczyste.

Grill gazowy w ogrodzie

Innym rodzajem grilla ogrodowego, jest grill gazowy. Tutaj źródłem ognia są palniki gazowe. Aby ciepło rozchodziło się bardziej równomiernie, lepiej, aby było ich więcej. Nad palnikami bezpośrednio znajduje się blaszana płyta, zwana inaczej aromatyzerem, na którą to skapują soki oraz tłuszcz z grilowanych warzyw i mięsa. Blacha ta jest gorąca, co sprawia, że płyny pod wpływem ciepła parują, nadając potrawom ułożonym na ruszcie aromat. Temperaturę pieczenie możesz tutaj regulować za pomocą takich samych pokręteł jak w przypadku kuchenki gazowej.

Grille gazowe zasilane są gazem z butli, a niektóre modele będą wymagały podłączenia do sieci gazowej. Ich niewątpliwą zaletą jest łatwość obsługi, brak dymu oraz szybkość przygotowywania potraw. Do wad można tutaj zaliczyć ich wielkość oraz waga, które wynikają ze skomplikowanej konstrukcji. Ponadto tutaj koszt zakupu będzie rzędu kilkuset złotych.

Jeśli szukasz grilla ogrodowego w atrakcyjnej cenie, zajrzyj na stronę koler, gdzie znajdziesz wiele rodzajów. 

Zdjęcie główne: pexels.com/Kampus Production

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Działka nad jeziorem. Wady i zalety
/
Działka nad jeziorem. Wady i zalety
Czy działka nad jeziorem to dobry pomysł? Na co zwrócić uwagę przed kupnem? Dowiesz się tego z naszego artykułu!
Tych rzeczy nie może zabraknąć w hotelowym pokoju
/
Tych rzeczy nie może zabraknąć w hotelowym pokoju
Wystrój pokoju hotelowego ma ogromny wpływ na wrażenia z pobytu w danym miejscu. Podpowiadamy, jak urządzić przytulny i komfortowy pokój hotelowy.
Podstawy tworzenia trwałych konstrukcji drewnianych – jak wybrać odpowiednie mocowania?
/
Podstawy tworzenia trwałych konstrukcji drewnianych – jak wybrać odpowiednie mocowania?
Odkryj tajniki dobrego budownictwa drewnianego, dowiedz się, jakie mocowania wybrać, aby Twoja konstrukcja przetrwała przez lata. Poznaj techniki, które zapewnią długotrwałość Twoim budowlanym projektom.